Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Klaudia Hatała 29.09.2018

Wartości odżywcze i witaminowe w owocach

W których owocach jest najwięcej witamin? Obierać czy nie obierać ze skórki? 

- Skórka zawiera bardzo dużo związków w porównaniu do całego owocu. Związki bioaktywne są skumulowane właśnie w jej zewnętrznych częściach  - mówi w audycji "Pigułka na zdrowie" dr Anna Michalska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. - Z tym, że niektóre z owoców mają taką budowę, że nie jesteśmy w stanie zjeść tej skórki - dodaje. 

Czy zjedzony owoc a sok wyciśnięty z niego oznacza tyle samo witamin? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr Anna Michalska (Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie)

Data emisji: 29.09.2018

Godzina emisji: 13.44

kh