Jedynka
Klaudia Hatała
29.09.2018
Wartości odżywcze i witaminowe w owocach
W których owocach jest najwięcej witamin? Obierać czy nie obierać ze skórki?
Posłuchaj
-
Wartości odżywcze i witaminowe w owocach (Pigułka na zdrowie/Jedynka)
Czytaj także
- Skórka zawiera bardzo dużo związków w porównaniu do całego owocu. Związki bioaktywne są skumulowane właśnie w jej zewnętrznych częściach - mówi w audycji "Pigułka na zdrowie" dr Anna Michalska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. - Z tym, że niektóre z owoców mają taką budowę, że nie jesteśmy w stanie zjeść tej skórki - dodaje.
Czy zjedzony owoc a sok wyciśnięty z niego oznacza tyle samo witamin? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie
Prowadzi: Artur Wolski
Goście: dr Anna Michalska (Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie)
Data emisji: 29.09.2018
Godzina emisji: 13.44
kh