Jak wyjaśnił Jan Bondar, kraje Unii Europejskiej stosują zasadę, że cały cykl produkcji żywności jest monitorowany przez służby państwowe. Rzecznik GIS wyjaśnił, że można mówić o dwóch rodzajach jakości żywności. Jakość handlowa dotyczy tego, czy konsument nie jest oszukiwany, czy żywność nie jest fałszowana. Natomiast inspekcja sanitarna zajmuje się jakością zdrowotną. W tym przypadku ocenia się, czy produkt mieści się w normie, czy nie.
Gość Jedynki powiedział, że rocznie na producentów żywności nakładane są kary o łącznej wysokości kilkunastu milionów złotych. Produkt, który nie spełnia norm, może być wycofany z rynku. Takich decyzji zapada rocznie około tysiąc.
Jan Bondar ostrzegał przed kupowaniem tzw. suplementów diety od internetowych sprzedawców, którzy nie prowadzą działalności w Polsce. Podkreślił, że takie produkty nie przechodzą polskiej kontroli, a ich skład nie musi być zgodny z deklarowanym. Dlatego należy sprawdzić, czy dany produkt jest sprzedawany legalnie i przeszedł kontrolę.
Czy w Polsce zdarzają się przypadki śmiertelnych zatruć pokarmowych? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej audycji.
***
Tytuł audycji: Z kraju i ze świata
Prowadził: Marek Mądrzejewski
Gość: Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Data emisji: 7.04.2015
Godzina emisji: 12.30
bk/ag
>>>Zapis całej rozmowy