Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Beata Krowicka 02.10.2014

Lato zamknięte w słoiku. Przetwory, które muszą się udać

- Najlepsze przetwory wymagają dużo czasu, ale nie dużo pracy - przyznała Małgorzata Świgoń z pisma "Przyjaciółka". O tym, jak zatrzymać smak lata w domowej spiżarni opowiedziała w "Czterech Porach Roku".
Bardzo ważna jest jakość owoców i warzyw, które wybieramy do przetworów. Należy też odpowiednio przygotować słoikiBardzo ważna jest jakość owoców i warzyw, które wybieramy do przetworów. Należy też odpowiednio przygotować słoikiGlowImages/EastNews

Większość gospodyń, które przygotowują przetwory na zimę, z pewnością przekonała się kiedyś, że kiszenie ogórków albo smażenie konfitur nie zawsze jest łatwym zadaniem. Mimo pieczołowitych przygotowań, po otwarciu słoika może okazać się, że efekt nie jest zadowalający. Małgorzata Świgoń doradzała, co zrobić, by nasz wysiłek nie poszedł na marne.

Jak zaznaczyła, bardzo ważna jest jakość owoców i warzyw. Trzeba wybierać te absolutnie zdrowe, świeże i najlepiej hodowane bez nawozów. Niezwykle ważne jest też przygotowanie słoików. Muszą one być idealnie czyste i wyparzone.

Ze słuchaczami Jedynki podzieliła się też bardzo oryginalnymi przepisami na nadziewane śliwki, gruszki w miodzie, ogórki, których nie trzeba pasteryzować, a także na... domową kostkę pomidorową.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, którą prowadziła Małgorzata Raducha.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00.

bk,tj