W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki, wazoniki itp. Według zaleceń resortu właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały one zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet.
Właściciele lokali muszą także zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia. Według wytycznych, odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
- Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu. Mamy również otwarte drzwi, żeby uniknąć dotykania części wspólnych - zaznacza Katarzyna Mazek współprowadząca jeden z warszawskich barów. - Technicznie jesteśmy przygotowani, ale organizacyjnie nas to trochę przeraża bo jedna osoba będzie oddelegowana do kierowania ruchem - dodaje.
Wytyczne dla klientów
Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Jak napisano w wytycznych przygotowanych przez resort i Inspekcję Sanitarną dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Z kolei kucharze i kelnerzy powinni być zaopatrzeni w środki ochrony osobistej - maseczki i rękawiczki.
***
Ministerstwo Rozwoju podkreśla, że stopniowy powrót do normalności nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. W związku z czym przypomina o zachowaniu 2-metrowej odległości od innych w przestrzeni publicznej, obowiązku zasłaniania nosa i ust w miejscach publicznych, ścisłym przestrzeganiu zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia się ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu) oraz kwarantannie i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Daniel Wydrych
Materiał: Patryk Bedliński
Data emisji: 18.05.2020 r.
Godzina emisji: 9.41
IAR/ans