Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 11.02.2021

Dziś tłusty czwartek. Mamy przepis na proste pączusie serowe

By tradycji stało się zadość, dziś trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. My zapraszamy na niezwykle proste pączusie serowe, z nadzieniem lub bez, obsypane cukrem lub z lukrem na bazie ubitych białek. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki, a są równie pyszne!

shutterstock gotowanie dziecko rodzic 1200.jpg
Przepisy kulinarne w Polskim Radiu

Składniki:

  • 250 g sera białego przeciśniętego przez praskę do ziemniaków
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru (do zrobienia lukru)
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • sok z połówki cytryny
  • tłuszcz do smażenia (olej)

Jak zrobić?

Mieszamy mąkę z sodą i solą. Dodajemy ser biały, cukier zwykły i z wanilią, żółtka i śmietanę. Masę zagniatamy (można skorzystać z pomocy robota kuchennego). Z ciasta - dość gęstego i lepkiego - wyrabiamy niewielkie kulki. 

W garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy nasze pączusie. Smażymy je po obu stronach do zezłocenia. Słodkości odsączamy na ręcznikach papierowych.

Pączusie - ostudzone - oblewamy lukrem zrobionym z ubitych na sztywno białek, cukru pudru i soku z cytryny.


#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj najsłodszy dzień roku ☺️ w którym możemy sobie pofolgować, smakując róże karnawałowe, pączki 🍩...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 11 lutego 2021

Czytaj także:


Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której gościem była Katarzyna Bosacka. Dziennikarka, autorka publikacji na temat zdrowia i urody, podzieliła się swoim przepisem na pyszną słodycz.

- Mieszamy rozdrobnione banany z mąką, jajkiem i szczyptą cynamonu. Można dodać też trochę proszku do pieczenia. Bananowe zawijasy smażymy na głębokim tłuszczu. Dzieciaki to kochają. To ma milion kilokalorii, ale w tłusty czwartek można sobie pozwolić - stwierdziła.

By masa nam się nie rozpadła, należy ją przełożyć do rękawa cukierniczego zrobionego z foliowej torebki i wyciskać bezpośrednio na gorący tłuszcz.

Posłuchaj
02:47 Jedynka/Smaki polskie - 11.02.2021 Tłusty czwartek (Smaki polskie/Jedynka)
 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 11.02.2021 r.

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk