Przepisy kulinarne w Polskim Radiu
Składniki:
- 250 g sera białego przeciśniętego przez praskę do ziemniaków
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru (do zrobienia lukru)
- łyżeczka sody
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- sok z połówki cytryny
- tłuszcz do smażenia (olej)
Jak zrobić?
Mieszamy mąkę z sodą i solą. Dodajemy ser biały, cukier zwykły i z wanilią, żółtka i śmietanę. Masę zagniatamy (można skorzystać z pomocy robota kuchennego). Z ciasta - dość gęstego i lepkiego - wyrabiamy niewielkie kulki.
W garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy nasze pączusie. Smażymy je po obu stronach do zezłocenia. Słodkości odsączamy na ręcznikach papierowych.
Pączusie - ostudzone - oblewamy lukrem zrobionym z ubitych na sztywno białek, cukru pudru i soku z cytryny.
#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj najsłodszy dzień roku ☺️ w którym możemy sobie pofolgować, smakując róże karnawałowe, pączki 🍩...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 11 lutego 2021
Czytaj także:
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której gościem była Katarzyna Bosacka. Dziennikarka, autorka publikacji na temat zdrowia i urody, podzieliła się swoim przepisem na pyszną słodycz.
- Mieszamy rozdrobnione banany z mąką, jajkiem i szczyptą cynamonu. Można dodać też trochę proszku do pieczenia. Bananowe zawijasy smażymy na głębokim tłuszczu. Dzieciaki to kochają. To ma milion kilokalorii, ale w tłusty czwartek można sobie pozwolić - stwierdziła.
By masa nam się nie rozpadła, należy ją przełożyć do rękawa cukierniczego zrobionego z foliowej torebki i wyciskać bezpośrednio na gorący tłuszcz.
02:47 Jedynka/Smaki polskie - 11.02.2021 Tłusty czwartek (Smaki polskie/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 11.02.2021 r.
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk