- Pestycydy to ponad tysiąc różnych związków chemicznych, głównie pochodzenia organicznego. Charakteryzuje je część aktywna, która niestety ma duże działanie toksyczne i może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi - mówiła w Jedynce dr hab. Anna Kołajtis-Dołowy z Katedry Żywienia Człowieka SGGW.
Według badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej co czwarty owoc sprzedawany na polskim rynku ma pozostałości pestycydów. Ich dopuszczalne stężenie było jednak przekroczone tylko w niecałym procencie przypadków.
- Pestycydy zapobiegają rozmnażaniu się różnych szkodników, przede wszystkim owadów i gryzoni, ale też mikroorganizmów, które bardzo szkodzą i zmniejszają uprawy. W przeszłości dzięki nim nie doszło również do rozprzestrzenienia się wielu groźnych chorób zakaźnych, jak malaria i żółta febra - tak gość "Czterech pór roku" charakteryzował pozytywną rolę, jaką spełniają pestycydy.
Przed szkodliwym działaniem tych substancji na ludzkie zdrowie można natomiast skutecznie się bronić, płucząc pod letnią wodą owoce i warzywa, które mamy zamiar spożyć.
Rozmawiała Sława Bieńczycka.
Więcej w nagraniu audycji.
pg