Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 26.04.2012

Pestycydy, czyli nie taki diabeł straszny ...

Jako związki chemiczne o silnym działaniu toksycznym mogą być groźne dla ludzi. Z drugiej strony przeciwdziałają rozprzestrzenianiu się chorób i chronią uprawy rolne przed szkodnikami.
Pestycydy, czyli nie taki diabeł straszny ...Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Pestycydy, czyli nie taki diabeł straszny...
Czytaj także

- Pestycydy to ponad tysiąc różnych związków chemicznych, głównie pochodzenia organicznego. Charakteryzuje je część aktywna, która niestety ma duże działanie toksyczne i może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi - mówiła w Jedynce dr hab. Anna Kołajtis-Dołowy z Katedry Żywienia Człowieka SGGW.

Według badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej co czwarty owoc sprzedawany na polskim rynku ma pozostałości pestycydów. Ich dopuszczalne stężenie było jednak przekroczone tylko w niecałym procencie przypadków.

- Pestycydy zapobiegają rozmnażaniu się różnych szkodników, przede wszystkim owadów i gryzoni, ale też mikroorganizmów, które bardzo szkodzą i zmniejszają uprawy. W przeszłości dzięki nim nie doszło również do rozprzestrzenienia się wielu groźnych chorób zakaźnych, jak malaria i żółta febra - tak gość "Czterech pór roku" charakteryzował pozytywną rolę, jaką spełniają pestycydy.

Przed szkodliwym działaniem tych substancji na ludzkie zdrowie można natomiast skutecznie się bronić, płucząc pod letnią wodą owoce i warzywa, które mamy zamiar spożyć.

Rozmawiała Sława Bieńczycka.

Więcej w nagraniu audycji.

pg