Jedynka
Gabriela Skonieczna
14.11.2012
Jesienią i zimą jedzmy egzotycznie!
Wiele owoców egzotycznych postrzegamy już jako "nasze", bo zadomowiły się w naszej diecie i sklepach. Może więc warto szukać nowych smaków?
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
W poszukiwaniu nowych smaków
Czytaj także
Jak podkreśla Ewa Bieniak z centrum dietetycznego SetPoint owoce egzotyczne, czyli uprawiane poza naszą strefą klimatyczną są generalnie bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów i błonnika. Trochę inaczej ma się sprawa z bananem, obfitującym w skrobię i potas, bardzo ważny dla naszego organizmu.
Jej zdaniem warto skusić się na tamarillo, będące smakowo połączeniem pomidora i papryki, choć jako owoc jest słodsze i idealne sałatek. Ich smak wzbogaci także kiwano, które jest odmianą ogórka bogatą w witaminę C i betakaroten.
Gość "Czterech pór roku" mówiąc o naszej diecie odniosła się także do owoców i warzyw krajowych obalając mity. W jej ocenie mówienie o bezwartościowości ogórka jest nieuprawione. Lekceważymy go ponieważ ma dużo wody, a przecież jest ona niezwykle istotna dla naszego ciała. Ewa Bieniak potwierdziła opinie, że zestawienie ogórka i pomidora nie jest najlepsze, gdyż jeden z enzymów ogórka zabija witaminy C w pomidorze czy papryce. Jednak w jej ocenie lepiej je jeść w tym zestawienie niż nie jeść wcale. Dodatkowo jak przypomniała witamina C generalnie bardzo łatwo ulega degradacji już podczas krojenia. Najlepiej więc pomidory jeść jak jabłko.