Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 06.03.2014

Kebab i kawa - specjalności tureckiej małej gastronomii

W Stambule barów z kebabem jest jeszcze więcej niż w Polsce. Bez problemu napijemy się tam również kawy, która bardzo różni się od tej podawanej w Europie. Niewiele również ma ona wspólnego z tak popularną niegdyś w Polsce "kawą po turecku".
Jeden z barów z kebabem w StambuleJeden z barów z kebabem w StambulePAP/DPA/Achim Scheidemann

Ofertę małej gastronomii w Stambule sprawdzał Krzysztof Horwat. Praktycznie na każdym rogu przechodniów kuszą bary z kebabami i to właśnie do jednego z nich skierował kroki nasz reporter. Jak miał okazję się przekonać, serwowane na miejscu kebaby różnią się od tych, które znany w Polsce. - Jest to cienkie ciasto, do którego najczęściej włada się mięso baranie. Jest też wersja z kurczakiem. Do tego trochę ogórka, kapusta, pomidor, sos chilli, czasem ketchup i majonez. Jest to bardzo prosta, szybka, tania i na pewno lżejsza przekąska niż w Polsce, bo nie ocieka sosem, a mięsa jest stosunkowo mało - opisywał Krzysztof Horwat.

Błękitny Meczet i Hagia Sofia - historia świątyń >>>

Aby dowiedzieć się jak wygląda prawdziwa kawa po turecku nasz reporter udał się z kolei do jednej ze stambulskich kawiarni. - Do parzenia kawy używa się tu specjalnego tygielka. Drobno zmieloną kawę wsypuje się do zimnej wody, dodaje dwie łyżeczki cukru, a potem stawia na ogniu. Trzyma się ją tam tak długo, aż wytworzy się pianka. Nie pozwalamy jednak, by kawa się zagotowała - relacjonował Krzysztof Horwat.

Dzień Turecki w Radiowej Jedynce >>>

Audycja powstała w ramach obchodów 600. rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Turcją. Rok 2014 został w Turcji ogłoszony Rokiem Polskim.

pg