Jedynka
Andrzej Gralewski
25.03.2013
Tam na Wielkanoc jedzą kaczkę lub królika
Katolicy na całym świecie przygotowują się do Wielkanocy. Choć świętują to samo wydarzenie, tradycje bywają bardzo różne - o czym będziemy mogli się przekonać w tym tygodniu w "P". Do piątku każdego dnia inny kraj i inne świąteczne tradycje. Jak Wielki Tydzień obchodzą Portugalczycy?
Katedra Angra do Heroísmo, Ilha Terceira, Açoreswikipedia/ Carlos Luis M C da Cruz
Posłuchaj
-
Relacja z Portugalii o przygotowaniach do świąt
Czytaj także
Portugalczycy rozpoczynają przygotowania do Wielkiej Nocy już w Niedzielę Palmową i tak, jak Polacy święcą roślinne wiązanki, choć wyglądają one trochę inaczej niż u nas. Zazwyczaj są to gałązki drzewka oliwnego i wawrzynu.
W tygodniu poprzedzającym święta Portugalczycy masowo kupują migdały - zwykłe lub w cukrze - które następnie rozdają bliskim i dekorują nimi świąteczne stoły. Chodzą też do kościoła i odwiedzają rodziny. Wśród jedzonych wówczas potraw najpopularniejsza jest kaczka z ryżem lub królik.
Świątecznym posiłkiem w Portugalii jest obiad, a nie śniadanie. Je się wówczas dużo i dużo czasu spędza przy stole. Szczególnie podniośle obchodzi się Wielki Piątek. To dzień wolny od pracy, a w kościołach nie odprawia się mszy. Wierni uczestniczą w Drogach Krzyżowych, które odbywają się we wnętrzach świątyń.
W portugalskich miastach wiele świątecznych zwyczajów odchodzi w niepamięć, ale na prowincji są one kultywowane.
Posłuchaj relacji Adriany Bąkowskiej z Lizbony.
(ag)