Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Sławomir Dolecki 20.01.2022

Obniżka VAT na żywność. UOKiK chce piętnować negatywne praktyki sprzedawców

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny zaapelował do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT od 1 lutego. Zapowiedział też monitoring cen wybranych artykułów. Pierwsze wyniki poziomu cen mają być znane za kilka dni.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomniał, że od 1 lutego - zgodnie z rządową Tarczą Antyinflacyjną - obniżkami stawek VAT do 0 proc. objęte są produkty spożywcze opodatkowane obecnie stawką 5 proc. Są to m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i owoce, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje czy produkty do żywienia niemowląt oraz dzieci, np. kaszki.

Obniżka VAT na żywność. Stały monitoring cen

W komunikacie UOKiK poinformował, że doszło do specjalnego spotkania z przedstawicielami branży: Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji oraz Polską Izbą Handlu, a także z reprezentantami kilkunastu sieci handlowych. Zapowiedział tam działania UOKiK i Inspekcji Handlowej, w tym stały monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych i piętnowanie negatywnych praktyk sprzedawców.

- Pierwsze wyniki monitoringu poziomu cen produktów spożywczych poznamy już za kilka dni - podkreślił.

Dodał, że prezes UOKiK apeluje do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT od pierwszego lutego.

- Za kilka dni, w trakcie codziennych zakupów, powinniśmy odczuć obniżki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, wprowadzone w Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej. Dziś na spotkaniu z branżą zaapelowałem o odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców. Jest jeszcze czas na przemyślenie strategii cenowych przez sieci, tak aby klienci korzystnie odczuli zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność - powiedział Tomasz Chróstny.

Apel do dostawców i producentów

Swój apel szef Urzędu skierował również do dostawców i producentów.

- Wszyscy stoimy przed ogromnym wyzwaniem. W przyszłym tygodniu spotkam się z ich przedstawicielami, by uczulić również przedstawicieli tego sektora - dodał.

Jak poinformował, "od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen produktów spożywczych".

- Do sprawdzanego przez nas cyklicznie koszyka włożymy m.in. takie produkty jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce. Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieci handlowych w Polsce. Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki. Zachęcamy również mniejszych przedsiębiorców do odpowiedzialności i niewykorzystywania sytuacji do podnoszenia cen i marż kosztem konsumentów - wyjaśnił prezes UOKiK.

Analiza obejmie koszyk kilkunastu produktów

Urząd dodał, że w związku z wprowadzeniem zerowego podatku VAT na artykuły żywnościowe pracownicy Inspekcji Handlowej w ostatnim tygodniu stycznia rozpoczną działania w wybranych placówkach handlowych. Analizą ma być objęty koszyk kilkunastu produktów podstawowych, w tym masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąkę, jajka, nabiał, mięso czy warzywa i owoce. Dodatkowo, w trakcie rozeznania, inspektorzy sprawdzą, czy sprzedawca umieścił przy kasie informację o obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce do zera stawki VAT na towary spożywcze.

Kolejnym krokiem - jak dodano - mogą być postępowania w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów, za które grozi kara do 10 proc. obrotu. Prezes UOKiK nie wyklucza działań również wobec innych podmiotów.

UOKiK prosi też konsumentów, którzy zauważą nieprawidłowości związane z ceną towarów po obniżkach VAT, o zawiadomienie Urzędu.

"Uruchomiliśmy specjalny adres e-mail, który ułatwi zgłoszenie nieprawidłowości: zgloszenia.ceny@uokik.gov.pl" - podał UOKiK.

PR24.pl, PAP, DoS