05:45 czwórka pierwsze słyszę 15.06.2020 restauracje.mp3 Maciej Żakowski opowiada o sanitarnych wytycznych w restauracjach i zaprasza na Restaurant Week (Pierwsze słyszę/Czwórka)
- Powoli goście wracają do restauracji. "Na oko" około połowa gości wróciła - mówi Maciej Żakowski, restaurator, ekspert branży gastronomicznej i organizator festiwalu Restaurant Week. - Ma to związek z kilkoma elementami:
- mimo wprowadzenia wytycznych sanitarnych, wciąż istnieją pewne obawy związane z wychodzenie z domu i chodzeniem do restauracji
- wielu osób wciąż nie ma w dużych miastach, a i rozpoczął się sezon wakacyjny
- nie wróciła jeszcze "grupowa obyczajowość". Nie ma dużych imprez, dużych rezerwacji, ogromnych stolików, dużych spotkań, imienin
Scena restauracyjna jeszcze nie zwróciła się w stronę dużych wydarzeń, bo i te duże wydarzenia jeszcze nie wróciły Maciej Żakowski
Restauratorzy w czasie pandemii przeprowadzili ankietę, z której wynika, że 80 procent klientów zamierza korzystać z restauracji, zaraz po zniesieniu ograniczeń, w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. - Tych wizyt w restauracjach bardzo nam brakowało - podkreśla gość Czwórki. - W okresie pandemii zrealizowaliśmy festiwal pomocowy Delivery Week, czyli taki Restaurant Week na wynos. Goście na nas czekali, tęsknili - dodaje.
Dziś restauracje są już czynne. Wróciły jednak w ograniczonym zakresie i pracują zgodnie ze ścisłymi wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi. - Dziś ryzyko jest minimalne. Między gośćmi zachowywane są odstępy, co drugi stolik jest wyłączony. Obsługa kelnerska i kucharze pracują w maskach i rękawiczkach - wymienia rozmówca Mateusza Kulika. - Każda restauracja, która bierze udział w naszym Restaurant Week dodatkowo podpisuję tzw. kartę higieny - dodaje.
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy
Na wynos, z dowozem. Czekamy na magię
Podczas izolacji wielu klientów decydowało się na zamawianie posiłków na wynos czy z dowozem. To usługa, która bardzo się ostatnio rozwinęła, podobnie jak aplikacje pozwalające na rezerwacje restauracyjnych stolików. Część osób zaczęła więcej gotować w domu, rezygnując z restauracyjnych posiłków. - Mimo to uważam, że nic nie zastąpi magicznego doświadczenia restauracyjnego - wspólnego wyjścia z rodziną, przyjaciółmi. Spotkania, któremu towarzyszy dobre jedzenie, w pięknym miejscu, z doskonałą obsługą i dobraną muzyką - podkreśla Maciej Żakowski.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Maciej Żakowski (restaurator, ekspert branży gastronomicznej i organizator festiwalu Restaurant Week)
Data emisji: 15.06.2020
Godzina emisji: 8:16
pj/kul