Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 14.06.2021

Urzekające syczenie napojów gazowanych

Otwieranie puszki czy butelki z napojem gazowanym kojarzy się z orzeźwieniem, letnią labą i wakacjami. A jak ten gaz trafia do naszych napojów?
anioł 1200.jpg
Co w kinie jadają zabójcy? Schabowy, stek i cytrynę

Gaz znajdujący się w napojach przyjemnie łaskocze nas w podniebienie. By zapewnić ten efekt, gaz trzeba w napój wtłoczyć i rozpuścić go. 


Posłuchaj
04:37 czwórka stacja nauka 14.06.2021.mp3 Jak powstają napoje gazowane? (Czwórka/Stacja Nauka)

 

- Pod pojęciem gaz rozumiemy wiele różnych substancji - wyjaśnia Mateusz Bereźnicki z Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. - Jeśli chodzi o napoje gazowane, to mówimy o dwutlenku węgla. Jest to substancja, którą gazujemy wszystkie napoje słodkie lub nie, a potem orzeźwiamy się nimi w letnie dni - dodaje. 

Zwykle jest tak, że gaz dodawany jest w fabrykach w procesie produkcyjnym, ale zdarza się, że niektóre wody zawierają pewną ilość dwutlenku węgla. - Żeby dodać sztucznie gaz, żeby było go więcej, musimy wtłoczyć gaz do wody. Najczęściej to robimy w nieco niższej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem - wyjaśnia ekspert. - Służą do tego specjalne pompy.  

Czytaj także:

Zdarza się, że gaz wchodzi w reakcję z wodą, tworząc kwas. I choć niektórych może to przerażać, to uspokajamy, że nie ma się czego bać: kwas węglowy jest słaby i nietrwały. Dla osób wrażliwych na smaki może być wyczuwalny kwaskowaty posmak. 

- Nie można jednoznacznie powiedzieć, że woda gazowana jest zdrowa lub niezdrowa, ale można powiedzieć, że dla kogoś jest wskazana albo nie - objaśnia specjalista. - Woda gazowana stymuluje produkcję kwasu żołądkowego, więc nie powinny z niej korzystać np. osoby skarżące się na problem zgagi - dodaje. 

Niewątpliwym plusem gazowanej wody jest jej niższe Ph, które zapewnia wspomniany kwas węglowy. Taka woda ma niższe właściwości bakteriostatyczne tzn., że wolniej się psuje niż woda niegazowana. 

Woda gazowana nie zawsze smakuje tak samo. - Ma tu znaczenie rozpuszczalność gazu w wodzie, a ta zależy od ciśnienia i temperatury. Im jest wyższe ciśnienie, tym więcej gazu się rozpuści. Gdy odkręcamy butelkę, zmniejszamy ciśnienie, a i gaz ucieka - wyjaśnia ekspert i przestrzega przed potrząsaniem butelkami pełnymi gazowanych napojów. Po pierwsze psujemy wtedy ich smak, a i o mały "wybuch" nietrudno.  

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Maciej Wójcik

Data emisji: 14.06.2021

Godzina emisji: 12.23

pj