Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Przemysław Goławski 31.08.2011

Dlaczego po burzy mleko kwaśnieje?

Z tym zagadnieniem wiąże się wiele teorii spiskowych. Czy możliwe, że wszystko zależy od krowy? Sprawdzamy w Czwórce.
Dlaczego po burzy mleko kwaśnieje?SXC
Posłuchaj
  • Dlaczego mleko kwaśnieje po burzy?
Czytaj także

Reporterka Czwórki, Ola Jasieńska dotarła do kilku teorii wyjaśniających kwaśnienie produktów spożywczych, głównie mleka i rosołu. - Pierwszą możliwością jest wpływ ozonu, który utlenia mleko i je zakwasza, kolejną jest spadek ciśnienia, jeszcze inną wysoka temperatura przed burzą – wymienia. Krowy raczej są niewinne. Dodaje, że mleku w lodówce nie powinno zagrażać zakwaszenie.

- Informacja o kwaśnieniu mleka po burzy pojawiła się mniej więcej 250 lat temu w USA, w popularnym poradniku. Od tego czasu jest to obiegowa mądrość. Naukowe dowody jednak nie istnieją - mówi dr Aleksander Wittlin z Instytutu Fizyki Polskiej Akademi Nauk.

- Wyjaśnieniem może być fakt, że burza zazwyczaj przychodzi wieczorem, po bardzo gorącym parnym dniu. Jeśli jednak mleko cały czas stoi na stole w gorący dzień, skwaśnieje niezależnie od tego, czy była burza, czy nie – zaznacza ekspert.

pg