Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Czerny 05.07.2011

Mleko wcale nie jest takie białe

Kiedy światło pada na mleko, cząsteczki białka i tłuszczu rozpraszają jego fale i nie pochłaniają one żadnej konkretnej barwy!
Mleko wcale nie jest takie białeźr.sxc.hu

- Barwa każdego przedmiotu jest wynikiem odbijania i załamywania się promieni słonecznych - tłumaczy Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia - Mleko nasze oko odbiera jako białe, bo ten sposób mieszanina wody, tłuszczu i białka odbija promieniowanie słoneczne.

Posłuchaj wyjaśnienia w dźwięku audycji. A dlaczego mleko nie jest na przykład różowe, albo turkusowe? Mieszaninę wszystkich kolorów, jaka powstaje gdy promień słońca zetknie się ze szklanką mleka, nasze oko odbiera właśnie jako biel, ale wcale niekoniecznie śnieżną biel.

- Kiedy krowy jedzą więcej zielonych roślin, zawierających betakaroten, barwa mleka jest bardziej żółta. Pod wpływem zamrażania mleko też przyjmuje żółtą barwę - opowiada dziennikarz Błażej Prośniewski.

Za mleko uważa się również produkty wegańskie, nie pochodzące od zwierząt, jest np. mleko sojowe, ryżowe, kauczukowe... Ciekawe jakie barwy takie mleko potrafi przyjmować?

usc