Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Marta Zdzieborska 25.06.2017

Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony

- Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska.
Posłuchaj
  • Poznajemy tajniki polskiej kuchni renesansowej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Jak opowiadała w Dwójce historyk kulinariów i archeolog, kwestie kulinarne były niekiedy zarzewiem konfliktów.

- W źródłach z XVI wieku pojawiają się opisy ukazujące, jak np. nowa królowa, żona Zygmunta Augusta, Elżbieta Habsburżanka, próbowała pożyczyć coś ze spiżarni królowej Bony. Gdy pracownik opiekujący się spiżarnią wypożyczył jej kawałek parmezanu, wywołało to karczemną awanturę na dworze – dodała Małgorzata Krasna-Korycińska.

W nagraniu audycji posłuchamy również o tajnikach rekonstrukcji kuchni słowiańskiej. 

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Krasna-Korycińska (historyk kulinariów, archeolog)

Data emisji: 24.06.2017

Godzina emisji: 10.00

mz/kul