Dwójka
Bartosz Chmielewski
05.10.2018
Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji
W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze".
Posłuchaj
-
Spotkanie z autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Książka jest kolekcją pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) ale też opowieścią o powiązaniach jedzenia ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Goście: Tessa Capponi-Borawska i Agnieszka Drotkiewicz
Data emisji: 6.10.2018
Godzina emisji: 12.30
materiały prasowe wydawnictwa Czarne/bch/mko