Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 05.10.2018

Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji

W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze".
Posłuchaj
  • Spotkanie z autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Książka jest kolekcją pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) ale też opowieścią o powiązaniach jedzenia ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Tessa Capponi-Borawska i Agnieszka Drotkiewicz

Data emisji: 6.10.2018

Godzina emisji: 12.30

materiały prasowe wydawnictwa Czarne/bch/mko