Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 15.10.2018

Jak smakowało wino w starożytności?

- W literaturze z tamtych czasów niewiele jest opisów wina, ale mamy na jego temat pewne domysły - opowiadał w Dwójce Michał Bardel, autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać".
Posłuchaj
  • Jak smakowało wino w starożytności? (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Gość audycji "Droga przez mąkę" mówił, że wino sprzed wieków było raczej aromatyzowane i słodkie. - Cukier pozwalał utrzymać winu dobrą kondycję, pomagał je zakonserwować. To usprawiedliwiało zwyczaj rozcieńczania wina wodą czy śniegiem praktykowany później przez Greków - wyjaśnił Michał Bardel.

Znawca wina podpowiedział, w jaki sposób w domowych warunkach uzyskać trunek, którym raczono się w starożytności. Michał Bardel gawędził też o współczesnych zagadnieniach związanych z winem. Wyjaśnił dlaczego nie jest fanem win niskoalkoholowych, odniósł się też do gorącego sporu na temat języka, jakim należy mówić o winie.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Michał Bardel (autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać")

Data emisji: 13.10.2018

Godzina emisji: 12.30

bch/pg