Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
migrator migrator 22.06.2010

Ser, który zmienia kolor na niebieski

We Włoszech przerażenie konsumentów wywołuje niemiecka mozzarella, która po otwarciu opakowania robi się niebieska.

Sprawia to bakteria "pseudomonas fluorescens". Pojawienie się takiego sera w kilku miastach Włoch wywołało oburzenie producentów prawdziwej mozzarelli.

Niebieską mozzarellę wykryto najpierw w Turynie, potem pojawiła się w Trydencie, Bolonii i Bari. Specjalna jednostka karabinierów, zajmująca się kontrolą żywności, natychmiast ustaliła, że ser pochodzi z Niemiec.

W kilku niezależnych od siebie laboratoriach zidentyfikowano przyczynę zmiany koloru po otwarciu opakowania, czyli w zetknięciu z tlenem: jest nią bakteria pseudomonas fluorescens, ta sama, która pojawia się na przykład w długo
niezmienianej wodzie w wazonie.

Eksperci zapewniają, że niebieska mozzarella nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jej niezwykły kolor jest odpychający.

Włosi, poczynając od ministra rolnictwa i producentów serów po zwykłych konsumentów, są oburzeni faktem sprowadzania z zagranicy podróbki kolejnej włoskiej specjalności. Umożliwia to fakt, że nie ma tu obowiązku podawania kraju pochodzenia produktów mlecznych - poza samym mlekiem.