Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 11.12.2014

Jak zrobić prawdziwą gorącą czekoladę?

Aksamitna, gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca... Owszem, gorąca czekolada nie jest smakołykiem dietetycznym, ale za to zawiera dużo magnezu i jest po prostu pyszna!
Czekoladowe szaleństwoCzekoladowe szaleństwoGlow Images/East News

- Gorąca czekolada doskonale komponuje się z chilli, cynamonem, przyprawą do piernika, lawendą, konfiturą różaną lub odrobiną soli morskiej - wymienia maestro czekolady Janusz Profus. Każdą z tych przypraw dodaje się na innym etapie tworzenia czekolady.

Aby przygotować doskonałą gorącą czekoladę, potrzebujemy mleka, śmietanki 30%, gorzkiej czekolady w tabliczce i wybranych przypraw. Gość Katarzyny Pruchnickiej podaje w audycji dokładne proporcje i sposób przygotowania idealnego napoju.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Janusz Profus (maestro czekolady)
Data emisji: 11.12.2014
Godzina emisji: 11.15

(fbi/mk)