Więcej niż jedna kawa dziennie może dwukrotnie zwiększyć ryzyko poronienia – donoszą badacze.
Dawka przekraczająca 200 mg kofeiny dziennie może mieć fatalne skutki dla kobiet w ciąży, informują naukowcy. Kobieta, która przekroczy tę dawkę, dwukrotnie zwiększa ryzyko poronienia. Powodów może być wiele: substancja zawarta w kawie wpływa negatywnie na rozwój komórek i zmniejsza dopływ odżywczych substancji do rozwijającego się dziecka.
Poziom kofeiny warto zmniejszać już wówczas, kiedy planujemy zajść w ciążę – i to najlepiej trzy miesiące przed planowanym poczęciem. Większość poronień jest uwarunkowana genetycznie, ale naukowcy uważają, że warto dmuchać na zimne. Trzeba pamiętać, że mała kawa to około 160-260 mg kofeiny, a substancję tę zawierają również niektóre napoje gazowane. – Kiedy jesteśmy w ciąży, najlepiej zmniejszyć ilość zażywanych stymulantów. Jednak kawa rano musi wystarczyć – mówi doktor Jennifer Wu z Lenox Hill Hospital. Tak lepiej, i dla mamy, i dla dziecka.
Na podstawie: CNN