Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Lipka 06.03.2019

W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?

– Jest taki moment i to nie jest ta sama temperatura dla wszystkich miodów – tłumaczy dr Tomasz Rożek.

– Specjaliści twierdzą, że najwięcej dobrych właściwości miód zachowuje w temperaturze maksymalnej około 35 stopni Celsjusza. Taka temperatura panuje we wnętrzu ula i panuje takie przekonanie, że kompozycja chemiczna miodu jest dostosowana do warunków w jakich jest on przechowywany i konsumowany przez pszczoły  – wyjaśnia dr Rożek. 

Co się stanie, gdy podgrzejemy miód do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 6.03.2019
Godzina emisji: 7.14

ml/gs