Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Katarzyna Ingram 14.12.2010

Niesmaczne jaja ślimaka

Jaja ślimaka Pomacea canaliculata nie tylko są trujące, ale w dodatku trudno je strawić - informuje 'New Scientist".
Jaja Pomacea canaliculataJaja Pomacea canaliculataźr. Wikipedia,Shan Lv, National Institute of Parasitic Diseases, lic. CC

Pochodzący z mokradeł Ameryki Południowej ślimak został zawleczony do południowo-wschodniej Azji i USA jako gatunek inwazyjny. Żyje pod wodą. Po trwającej od 12 do nawet 20 godzin kopulacji samica wypełza z wody na łodygę rośliny lub ścianę, by złożyć jaja.

Jaja są zwykle bezpiecznym i pożywnym pokarmem, toteż często są zjadane przez drapieżniki. Jednak Pomacea canaliculata ma na to sposoby. Choć jego jaja rzucają się w oczy ze względu na jaskrawą, czerwonoróżową barwę, nie nadają się do zjedzenia. Powleka je trujące białko nazywane PV 2, które uszkadza rdzeń kręgowy myszy, a w dużych dawkach zabija mysz w ciągu 30 godzin.

Jak jednak wykazał zespół Horacio Herasa z argentyńskiego uniwersytetu La Plata, jest jeszcze jedna linia obrony. Jaskrawo zabarwione, dzięki karotenoidom, białko oworubina nie tylko chroni jaja przed wysychaniem i promieniowaniem ultrafioletowym, ale i jest inhibitorem proteinaz - blokuje aktywność enzymów trawiennych rozkładających białka.

Nic dziwnego, że ślimacze jaja jada, od czasu do czasu, tylko jeden gatunek mrówek ognistych.

(ki)