Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Marta Kwasnicka 04.03.2012

Mózg starzeje się szybciej bez kwasów omega-3

Ryba dobrze wpływa - także na mózg. Dieta uboga w kwasy omega-3 może przyspieszać starzenie się mózgu oraz wpływać na szybsze pojawienie się problemów z pamięcią.
Mózg starzeje się szybciej bez kwasów omega-3sxc.hu

Wniosek ten jest wynikiem badań przeprowadzonych przez zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles na grupie 1575 osób o średniej wieku 67 lat, u których nie zdiagnozowano objawów demencji. Badania opublikowano w piśmie "Neurology", wydawanym przez Amerykańska Akademię Neurologii.

Naukowcy ustalili, że uczestnicy, u których poziom wielonienasyconego kwasu omega-3 (kwas dekozaheksaenowy - DHA) był niski, gorzej radziły sobie podczas testów sprawdzających funkcje kognitywne niż osoby, u których poziom DHA był wyższy. Testy pozwoliły zbadać m.in. pamięć wzrokową, rozwiązywanie problemów, wykonywanie kilku zadań jednocześnie czy myślenie abstrakcyjne.

Wyniki rezonansu magnetycznego ujawniły ponadto, że osoby o niskim poziomie DHA miały mniejszą objętość mózgu, co wskazywało na szybciej postępujący proces starzenia. Jak zauważają autorzy artykułu, wyniki tych badań potwierdzają wcześniejsze wnioski dotyczące związku małego spożycia kwasów omega-3 z rozwojem demencji.

Kwasy omega-3 można znaleźć głównie w rybach morskich, takich jak makrela, śledź czy łosoś, a także w oleju lnianym.

(ew/pap)

tagi: diety