Wniosek ten jest wynikiem badań przeprowadzonych przez zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles na grupie 1575 osób o średniej wieku 67 lat, u których nie zdiagnozowano objawów demencji. Badania opublikowano w piśmie "Neurology", wydawanym przez Amerykańska Akademię Neurologii.
Naukowcy ustalili, że uczestnicy, u których poziom wielonienasyconego kwasu omega-3 (kwas dekozaheksaenowy - DHA) był niski, gorzej radziły sobie podczas testów sprawdzających funkcje kognitywne niż osoby, u których poziom DHA był wyższy. Testy pozwoliły zbadać m.in. pamięć wzrokową, rozwiązywanie problemów, wykonywanie kilku zadań jednocześnie czy myślenie abstrakcyjne.
Wyniki rezonansu magnetycznego ujawniły ponadto, że osoby o niskim poziomie DHA miały mniejszą objętość mózgu, co wskazywało na szybciej postępujący proces starzenia. Jak zauważają autorzy artykułu, wyniki tych badań potwierdzają wcześniejsze wnioski dotyczące związku małego spożycia kwasów omega-3 z rozwojem demencji.
Kwasy omega-3 można znaleźć głównie w rybach morskich, takich jak makrela, śledź czy łosoś, a także w oleju lnianym.
(ew/pap)