Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Szałowska 25.04.2012

Naturalna słodycz bez kalorii

- Stewia to roślina od wieków stosowana w Ameryce Południowej. W Europie to nowość, ale została już dokładnie przebadana i mogą ją stosować do słodzenia także osoby z cukrzycą - mówi w Trójce dr Hanna Mojska.
StewiaStewia źr. Wikimedia Commons/onezzzart/lic. CC
Posłuchaj
  • "Instrukcja obsługi człowieka" - 25 kwietnia 2012
Czytaj także

- Ta roślina zawiera związki, które okreslamy mianem glikozydów stewiolowych. Prócz tego, że są 300-400 razy słodsze od cukru, nie wnoszą do naszej diety kalorii, a to dlatego, że nie są wchłaniane w ludkim przewodzie pokarmowym - wyjaśnia dr Hanna Mojska z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Żywności i Żywienia.

Dodatkowym atutem jest fakt, że produkty zawierające te związki nie wywołują tak zwanych "skoków cukrowych" i moga być stosowane nawet przez osoby z cukrzycą. - Stewia nie wpływa w żaden niekorzystny sposób na ciśnienie krwi, nie nasila objawów atopowego zapalenia skóry, a nawet hamuje namnażanie bakterii - dodaje gość Grażyny Dobroń.

W 2010 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) ocenił bezpieczeństwo glikozydów stewiolowych pochodzących ze stewii i ustalił wielkość dopuszczalnej, dziennej dawki ich spożycia (Acceptable Daily Intake, ADI) gwarantującej bezpieczeństwo stosowania. Opinię tę potwierdziła w listopadzie 2011 roku ostateczna decyzja Komisji Europejskiej dopuszczająca do stosowania słodziki pochodzące ze stewii.

Więcej dowiesz się słuchając całej "Instrukcji obsługi człowieka - 25 kwietnia 2012".

Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 10.45. Zapraszamy.

(asz)