Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 14.06.2013

Ekstrakt z zielonej kawy nie pomoże w diecie

Picie zielonej kawy ma wpływ na zdrowie i utratę wagi. Z ekstraktem jest inaczej, wynika z badań.
Ekstrakt z zielonej kawy nie pomoże w diecie Glow Images/East News
Ekstrakt z zielonej kawy nie pomoże w diecie
Picie zielonej kawy ma wpływ na zdrowie i utratę wagi. Z ekstraktem jest inaczej, wynika z badań.
Modny wyciąg z niepalonych ziaren kawy może wręcz być szkodliwy. Badania przeprowadzone na gryzoniach wskazują, że środek ten nie tylko nie pomaga w utracie wagi, ale może spowodować kłopoty z opornością insulinową.
Podczas eksperymentu jedna grupa 10 myszy dostawała jedzenie wysokotłuszczowe. Druga grupa myszy jadła to samo, ale do pożywienia dodawano kwas chlorogeniczny (składnik zielonej kawy, który ma powodować utratę wagi). Po 12 tygodniach obie grupy myszy przytyły w tym samym stopniu. Różniły się tylko jednym: gryzonie, które przyjmowały kwas, miały podwyższoną insulinooporność, cechę posiadaną przez osoby o podwyższonym poziomie cukru we krwi i jednym z typów cukrzycy.
Oczywiście, z badań nie wynika, jak ekstrakt będzie działał na ludzi. Z pewnością pokazuje jednak, że potrzeba to gruntownie zbadać.
Wyniki badań ba gryzoniach ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry.


Modny wyciąg z niepalonych ziaren kawy może wręcz być szkodliwy. Badania przeprowadzone na gryzoniach wskazują, że środek ten nie tylko nie pomaga w utracie wagi, ale może spowodować kłopoty z opornością insulinową.

Podczas eksperymentu jedna grupa 10 myszy dostawała jedzenie wysokotłuszczowe. Druga grupa myszy jadła to samo, ale do pożywienia dodawano kwas chlorogeniczny (składnik zielonej kawy, który ma powodować utratę wagi). Po 12 tygodniach obie grupy myszy przytyły w tym samym stopniu. Różniły się tylko jednym: gryzonie, które przyjmowały kwas, miały podwyższoną odporność na insulinę, cechę posiadaną przez osoby o podwyższonym poziomie cukru we krwi i jednym z typów cukrzycy.

Oczywiście, z badań nie wynika, jak ekstrakt będzie działał na ludzi. Z pewnością pokazuje jednak, że potrzeba to gruntownie zbadać.

Wyniki badań ba gryzoniach ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry.

(ew)