Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Jarosław Krawędkowski 14.12.2013

Żywność polskim hitem eksportowym

Polska żywność podbija światowe rynki. Jej eksport rośnie z roku na rok, przewiduje się, że w 2013 r wyeksportujemy jej za ponad 19,5 mld euro.
Żywność polskim hitem eksportowymGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Minister rolnictwa Stanisław Kalemba mówi o eksporcie polskiej żywności /Aleksandra Tycner, Polskie Radio/
Czytaj także

W 2013 r. za 10 miesięcy mamy osiągnęliśmy nadwyżkę eksportu żywności nad jej importem w wysokości 4,6 mld euro. Jak mówi minister rolnictwa to oznacza, że nadwyżka w całym roku wyniesie 5,5 mld euro, czyli o ponad miliard euro więcej.

Najwięcej eksportujemy żywności do Niemiec

Najwięcej sprzedajemy żywności do Niemiec, bo  za ponad 4 mld euro, czyli 22 proc. całego polskiego eksportu polskiej żywności.

Dla Niemiec i Wielkiej Brytanii kluczowym produktem są  soki jabłkowe. Jesteśmy największym producentem i eksporterem jabłek w Europie, Jesteśmy trzecim producentem jabłek na świecie.

Polskie jabłko i sok jabłkowy są już markami światowymi. Takich produktów mamy więcej, np. produkty drobiowe, mleczarskie, czekoladowe, cukiernicze.

Jeśli chodzi o wartość eksportu, na drugim miejscu jest Wielka Brytania, zawdzięczamy to Polakom, którzy tam pracują.

Na trzecim miejscu jest Federacja Rosyjska, za 10 miesięcy to jest 1 mld euro. Jeśli chodzi o nadwyżkę w handlu zagranicznym żywnością, to Rosja jest na drugim miejscu.

W ciągu 10 miesięcy tego roku, w porównaniu z takim samym czasem roku ubiegłego, o 150 proc. wzrósł eksport rzepaku i żyta, o 80 proc. oleju rzepakowego, o ponad 60 proc. pszenicy, o 36 proc. jabłek, o 34 proc. mrożonego mięsa wołowego i o 24 proc. serów.

Aleksandra Tycner