Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Borys 22.01.2014

Branża spożywcza pod presją marż

Podczas gdy jedni cieszą się rosnącym eksportem, inni zastanawiają się jak przetrwać. Zyskowność w branży spożywczej spada.
Branża spożywcza pod presją marżGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Kondycja przemysłu spożywczego
Czytaj także

- W 2012 roku rentowność producentów w sektorze wynosiła średnia 3,75 proc., w ubiegłym roku mogła być niższa - oceniają eksperci.

Biznes spożywczy pod presją marż

Szczególnie widać to na przykładzie branży mięsnej i zakładów produkujących koncentraty owocowe przyznaje prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Pod koniec roku do tej listy być może trzeba będzie dopisać przemysł mleczarski i spirytusowy dodaje prof. Andrzej Kowalski.

Na zysk trzeba poczekać

Zdaniem eksperta nie wszyscy właściciela zakładów przetwórczych zdają sobie sprawę z tego, że "interesy robi się w długim okresie".

A dziś 30 proc. produkcji polskich zakładów spożywczych trafia na ekspert. Dlatego jak podkreśla prof. Andrzej Kowalski warto się zastanowić jakie byłyby konsekwencje zmniejszenia eksportu.

Elżbieta Mamos, abo