Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Anna Wiśniewska 25.04.2014

Wpływy z eksportu żywności mogą spaść w tym roku o 2 proc.

W 2014 roku wpływy z eksportu żywności mogą spaść o 2 proc. w stosunku do ubiegłego roku i mają wynieść 19,6 mld euro - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Wpływy z eksportu żywności mogą spaść w tym roku o 2 proc.Glow Images/East News

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zauważają, że w 2014 r. trudno będzie powtórzyć rekordowe wyniki osiągnięte w 2013 r. Tym niemniej obroty handlowe, pomimo niewielkiego spadku, utrzymają się na bardzo wysokim poziomie. Przewidują oni, że wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych w 2014 r. mogą osiągnąć około 19,6 mld euro, czyli będą ok. 2 proc. mniejsze niż w 2013 r.

Najbardziej spadnie eksport wieprzowiny
Według Instytutu spadnie głównie eksport produktów rolnictwa, w tym najbardziej trzody chlewnej i wieprzowiny, zbóż oraz oleistych i pochodnych, cukru. Wzrośnie natomiast wywóz drobiu i mięsa drobiowego, mleka w proszku, owoców i warzyw oraz ich przetworów, alkoholi oraz wód i napojów oraz przetworów zbożowych.
Wzrost eksportu do krajów UE
W 2014 r. będzie możliwy wzrost eksportu do krajów UE, które są największym partnerem handlowym Polski, jak i do pozostałych krajów rozwiniętych. Możliwa jest też reorientacja sprzedaży z rynków WNP (m.in. z Rosji) na rynki krajów rozwiniętych oraz rozwijających się - zaznaczają w raporcie eksperci.

PAP, awi