Polskie Radio
Anna Wiśniewska
09.05.2014
Cydr coraz popularniejszy wśród polskich konsumentów
Polska ma najwięcej sadów w Europie. Jesteśmy trzecim na świecie producentem jabłek. Duża część eksportu trafia do Rosji, ze zmiennym powodzeniem. Tymczasem można by znacznie więcej jabłek zagospodarować w kraju, np. do produkcji rodzimego cydru.
JabłkoGlow Images
Posłuchaj
-
Andrzej Pawelec o polskim cydrze (Polskie Radio)
Czytaj także
Polski cydr znajduje się już na rynku, ale producenci chcą bardziej przekonać do niego klientów.
Cydr to wino jabłkowe o wstrzymanej fermentacji na poziomie 5 proc. zawartości alkoholu – wyjaśnia Andrzej Pawelec, przewodniczący rady nadzorczej jednej z firm produkującej cydr.
Produkcja cydru to dobry sposób na zagospodarowanie polskich jabłek.
Cydr popularniejszy za granicą niż w Polsce
Producenci cydru chcieliby, żeby ich napój zagościł na dobre na polskim rynku. Trunek ten znany jest szerzej na świecie niż w Polsce. Jak pokazują badania, wielbicielami tego napoju są m.in. Polacy mieszkający w Wielkiej Brytanii. W Polsce w ubiegłym roku sprzedano około 2 mln litrów cydru.
Fiskus nie lubi polskiego cydru >>>
Aleksandra Tycner, awi
tagi: