Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Beata Krowicka 27.08.2013

W Polsce będzie łatwiej produkować wino i cydr

Liberalizacja ustawy winiarskiej może zachęcić do produkcji wina i napojów winiarskich właścicieli niewielkich plantacji - uważa prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej poseł Mirosław Maliszewski.
Szajka mogła ukraść wina wartości miliona euroSzajka mogła ukraść wina wartości miliona eurosxc.hu
Posłuchaj
  • Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Mirosław Maliszewski: chętnych do produkcji wina było stosunkowo niewielu (IAR)
  • Producent cydru Tomasz Porowski: gdyby można było sprzedawać cydr w miejscu produkcji, to produkcja stałaby się bardziej atrakcyjna (IAR)
  • Producenta cydru Tomasz Porowski: formalności trzeba uprościć (IAR)
Czytaj także

Mirosław Maliszewski uważa, że nowe zapisy zwiększą liczbę producentów tych napojów. Jak wyjaśnia, obecne przepisy były na tyle rygorystyczne, że chętnych rolników i sadowników do produkcji wina gronowego, cydru i perry było stosunkowo niewielu. Do tej pory - dodaje prezes Maliszewski - zaledwie około 40 plantatorów winogron wystąpiło o rejestrację swojej produkcji, a producentów cydru i perry jest mniej niż 5.
Jednak zdaniem sadowników, aby produkcja napojów winiarskich się opłacała potrzebne są zmiany nie tylko w ustawie winiarskiej. Zdaniem producenta cydru Tomasza Porowskiego, by mali sadownicy mogli w pełni wykorzystać swoją produkcję, niezbędne są zmiany i uproszczenia w naliczaniu podatku akcyzowego.
Tomasz Porowski podkreśla również, że sadownicy oczekiwaliby zmian w ustawie regulującej sprzedaż napojów winnych czy w ustawie o wychowaniu w trzeźwości. Wyjaśnia, że gdyby została stworzona możliwość sprzedaży bezpośrednio w miejscu produkcji czy bez konieczności posiadania koncesji na sprzedaż hurtową do sklepów, pubów i restauracji, to produkcja tych napojów byłaby dużo atrakcyjniejsza.
Przyjęta przez rząd nowelizacja między innymi dostosowuje przepisy polskie do przepisów unijnych w kwestii dokumentów transportowych na wyroby winiarskie, zmniejsza zakres informacji podawanych we wniosku o przeprowadzenie certyfikacji wina. Nowelizacja zezwala też producentom cydru i perry na zlecanie rozlewu wyrobów innym przedsiębiorcom.

Zobacz galerię - Dzień na zdjęciach >>>

IAR, bk