Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Wiśniewska 26.07.2014

Dlaczego warto jeść wołowinę? Dietetyczka radzi

Polacy to jeden z najbardziej mięsożernych narodów na świecie. Rocznie na każdą osobę przypada średnio ponad 85 kg różnego rodzaju mięs. Niestety, od lat Polacy jedzą coraz mniej wołowiny. Obecnie spożycie tego mięsa wynosi od 1,5 do 2 kg rocznie na osobę. To bardzo mało w porównaniu ze średnią unijną, która wynosi blisko 15 kg.
Dlaczego warto jeść wołowinę? Dietetyczka radziGlowimages/East News
Posłuchaj
  • O walorach wołowiny mówiła w radiowej Jedynce, w audycji Poranne rozmaitości, dr Katarzyna Okręglicka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego /Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
Czytaj także

Od dłuższego czasu prowadzona jest kampania zachęcająca Polaków do tego, by jedli więcej wołowiny. Dlaczego warto jeść to mięso?

Do tej pory zalecenia żywieniowe mówiły nam o tym, żeby każde czerwone mięso ograniczać – mówi dr Katarzyna Okręglicka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak się jednak okazuje, dobrej jakości chuda wołowina może być bardzo dobrym i zdrowym elementem zbilansowanej diety. Polacy spożywają mało tego mięsa, a mimo to mają nadal duży problem z chorobami układu krążenia. Dlatego w naszej diecie to nie ten produkt był, czy jest, problemem związanym z potencjalnym ryzykiem chorób dietozależnych.

Dużo witamin, mało tłuszczu

Wołowina nie jest mięsem tłustym, bo zawiera do 5% tłuszczu. Jeżeli jest to mięso pochodzące z dobrych hodowli, to ten skład tłuszczu jest dużo bardziej korzystny niż w przypadku innych gatunków mięs. Dostarcza odpowiednie białko, które jest łatwostrawne, pełnowartościowe. Ponadto, dostarcza znaczne ilości żelaza też łatwo przyswajalnego, którego brakuje w naszej diecie. Ważna jest w mięsie również witamina B12, która chroni przed anemią, a także kwas foliowy.

Czy wołowinę powinno podawać się dzieciom?

Jak twierdzi dr Katarzyna Okręglicka: - Jak najbardziej, tylko powinno się stosować łagodne techniki obróbki. Nie powinno się jej smażyć, tylko gotować czy dusić, ponieważ strawność mięsa jest wtedy korzystniejsza.

Jakie jest optymalne spożycie wołowiny?

W nowych zaleceniach dobrą, optymalną dawką są dwie porcje na tydzień – podaje dietetyczka. Porcja wynosi ok. 150 gramów. Jeśli nie będzie przekroczone 300 gramów w tygodniu, to będzie to wartościowe i wystarczające w naszej diecie. Mięso wołowe ma też walory smakowe, co jest również ważne i przyjemne.

Szansą na przełamanie patowej sytuacji w konsumpcji wołowiny jest wprowadzenie przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego certyfikatu jakości QMP. Konsumenci wybierający wołowinę z tym certyfikatem mają gwarancję, że mięso odznaczać się będzie nie tylko wysoką jakością, ale również kruchością, soczystością i wybornym smakiem.

Elżbieta Mamos, ut