Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Anna Wiśniewska 01.08.2014

Japonia znosi embargo na polską wołowinę. Po 13 latach

Japonia otwiera rynek dla polskiej wołowiny - poinformował minister rolnictwa, Marek Sawicki. Polska jest czwartym europejskim krajem, który otrzymuje zgodę na eksport tego mięsa do kraju kwitnącej wiśni. Decyzja zapadła w czwartek. W piątek wchodzi w życie.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi RP Marek Sawicki oraz ambasador Japonii w RP Makoto YamanakiMinister rolnictwa i rozwoju wsi RP Marek Sawicki oraz ambasador Japonii w RP Makoto Yamanaki PAP/Leszek Szymański
Posłuchaj
  • Minister rolnictwa, Marek Sawicki: Japonia znosi embargo na polską wołowinę (IAR)
  • Marek Sawicki: trwają zabiegi o zniesienie embarga na wieprzowinę (IAR)
Czytaj także

Minister spotkał się w piątek z ambasadorem Japonii Makoto Yamanaką. Trwają także zabiegi o zniesienie embarga na wieprzowinę.

Szef resortu rolnictwa rozmawiał również z japońskim ambasadorem o dostępie polskich owoców i warzyw na tamtejszy rynek. Minister Sawicki zastrzegł, że nie ma to związku z rosyjskim embargiem na polskie owoce i warzywa. O tych rozmowach Marek Sawicki nie chciał informować.

Źródło: TVN24/x-news

Embargo nałożono 13 lat temu
W Japonii embargo na wołowinę z Polski obowiązywało od 13 lat, kiedy w Europie występowała choroba wściekłych krów.
W 2012 roku wartość eksportu polskiej żywności do Japonii przekroczyła 100 mln euro.

IAR, awi