Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Anna Wiśniewska 16.12.2014

Koniec z niespodziankami w składzie produktów żywnościowych

Od 13 grudnia obowiązują nowe przepisy dotyczące etykiet na towarach żywnościowych. Wtedy w życie weszło rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Od 13 grudnia obowiązują nowe przepisy dotyczące etykiet na towarach żywnościowychOd 13 grudnia obowiązują nowe przepisy dotyczące etykiet na towarach żywnościowychGlow Images/East News
Posłuchaj
  • O nowych przepisach dotyczących etykiet na towarach żywnościowych mówił w Polskim Radiu 24 gość audycji Wydarzenia dnia w gospodarce: Dariusz Łomowski z UOKiK /Sylwia Zadrożna, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
Czytaj także

Zmiany dotyczą żywności paczkowanej. Na etykietach powinniśmy znaleźć między innymi nazwę produktu i wykaz wszystkich składników, chyba że artykuł jest jednoskładnikowy. Wszystko ma być napisane odpowiednią czcionką. Jej minimalna wielkość to 1,2 milimetra, a na bardzo małych opakowaniach 0,9 mm. Wyraźnie ma być podana data zamrożenia żywności czy informacje o alergenach, wyjaśnia Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

- Alergenów jest 21 rodzajów, do tego jeszcze ich pochodne. Muszą być one wyraźnie zaznaczone w składzie, inne czcionką, pogrubioną, podkreśloną, innym tłem – zaznacza ekspert z UOKiK.

Skład produktów musi być podany z tak zwanymi składnikami niespodziankami. Należy na przykład zaznaczyć, że pizza zamiast sera ma produkt seropodobny, wyjaśnia Dariusz Łomowski.

Żywność zamawiana przez Internet też musi być oznakowana

Te same informacje muszą być też udostępnione konsumentom, którzy paczkowaną żywność kupują w Internecie.

- Żywność w opakowaniach, jeżeli jest kupowana przez Internet, musi posiadać te same oznakowania, z jednym wyjątkiem, co produkty na półce sklepowej. Tym wyjątkiem jest termin przydatności do spożycia albo data minimalnej trwałości, które muszą być nam pokazane w momencie realizacji zamówienia, czyli najczęściej, kiedy zakupy dostarcza kurier – mówi Dariusz Łomowski.

Szczególnie teraz w okresie przedświątecznym, kiedy kupujemy więcej różnych produktów żywnościowych, uważajmy na skład, a także na termin przydatności do spożycia, nie dajmy się oszukać.

Sylwia Zadrożna, awi