Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 13.01.2016

Eksport żywności: kolejny rekordowy rok

Polski eksport żywności za cały 2015 r. prawdopodobnie przekroczy próg 25 miliardów euro.
Posłuchaj
  • O szansach oraz zagrożeniach dla producentów żywności w Polsce, mówili w radiowej Jedynce: Michał Koleśnikow, analityk z banku BGŻ oraz prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej./Aleksandra Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
Czytaj także

W 2014 r. było to odpowiednio 21,3 mld euro. 

Zdaniem Michała Koleśnikowa, analityka z banku BGŻ, branża spożywcza ma przed sobą dobre perspektywy.

 ̶  Jest wiele czynników wskazujących na to, że i ten rok nie powinien być zły dla polskich eksporterów żywności – mówi.

Eksportowi żywności sprzyja słaby złoty i tanie surowce rolne

I wymienia – po pierwsze słaby kurs złotego, co wspomaga eksport. Po drugie – dosyć tanie surowce rolne, co wpływa pozytywnie na wyniki wielu firm z branży spożywczej.

 Eksport kluczowy dla polskiego rolnictwa

Najgorszym zagrożeniem dla polskiej gospodarki żywnościowej w 2016 r. byłoby wyhamowanie tempa lub zmniejszenie wolumenu eksportu żywności, uważa prof. Andrzej Kowalski,  dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

eksport mapa 1200.jpg
GUS: Od stycznia do listopada 2015 r. eksport wzrósł o 7,3 proc., import 3,6 proc. rdr



̶ Jeśli zdamy sobie sprawę, że eksportujemy ponad 40 procent wytworzonej żywności, to przy znaczeniu rynku krajowego, trudno sobie wyobrazić co by się działo, gdyby nie było tego eksportu – mówi ekspert.


Wartościowo eksport żywności stanowi ok. 13 procent całego polskiego eksportu.

Elżbieta Mamos, jk