Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Jarosław Krawędkowski 02.11.2016

Jest zgoda Chin i Tajwanu na import polskich jaj, piskląt i mięsa drobiowego

Rynek chiński otwiera się na import polskich jaj i piskląt, mięso drobiowe może być eksportowane na Tajwan.

Służba weterynaryjna Chińskiej Republiki Ludowej poinformowała o zakończeniu procedury otwarcia rynku chińskiego dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych z Polski. a służby weterynaryjne Tajwanu oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski.

Strona chińska nie zgłasza zastrzeżeń do nadzoru polskich zakładów wylęgowych

W przypadku jaj i piskląt, strona chińska nie zgłosiła zastrzeżeń do oficjalnego systemu inspekcji i nadzoru zakładów, jak również warunków i systemu zapewniania bioasekuracji w wybiórczo skontrolowanych zakładach.

Uzgodniono także bilateralnie świadectwo weterynaryjne dla drobiu hodowlanego, jaj wylęgowych lub jednodniowych piskląt (kurcząt, indycząt, kacząt, gąsiąt) eksportowanych z Rzeczypospolitej Polskiej do Chińskiej Republiki Ludowej.

Świadectwo zostało przygotowane na podstawie zapisów zawartych w Protokole pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej a Generalnym Urzędem ds. Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie wymogów kwarantannowych i zdrowotnych dla drobiu hodowlanego, jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych drobiu (z uwzględnieniem kur niosek, drobiu hodowlanego, brojlerów) przeznaczonych na eksport z Rzeczypospolitej Polskiej do Chińskiej Republiki Ludowej, podpisanym w czerwcu 2016 r.

Zgodę na chiński rynek ma 17 zakładów wylęgowych

Ponadto, 27 października br. Główny Inspektorat Weterynarii przekazał aktualną listę 17 zakładów wylęgu jaj i piskląt jednodniowych zatwierdzonych do eksportu przez władze chińskie, zgodnie z prośbą inspektorów chińskich sporządzoną w trzech wersjach językowych.

Mięso drobiowe z Polski będzie eksportowane na Tajwan

Również służby weterynaryjne Tajwanu oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski.

Decyzja została ogłoszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem w Tajpej 21 października br., w których uczestniczył m.in. główny lekarz weterynarii Włodzimierz Skorupski. Spotkaniu współprzewodniczyli podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju Tadeusz Kościński oraz wiceminister Ministerstwa Spraw Gospodarczych (MOEA) Wei-Fuu Yang. Mechanizm konsultacji gospodarczych funkcjonuje od 2010 r. jako główne narzędzie wspierania polsko-tajwańskiej współpracy bilateralnej.

Zakończona procedura stanowi zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006 r.

Uprawnienia eksportowe ma 21 zakładów drobiarskich

Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw. Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w:

- bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu,

- wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.

PAP, jk