Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Anna Borys 17.10.2017

Polska żywność podbija węgierski rynek

Największą popularnością wśród Węgrów cieszą się polskie słodycze, dżemy, wafle ryżowe i soki – wylicza Marcin Karaskiewicz szef budapeszteńskiego biura PAIH.

Do 22 października w Budapeszcie trwa promocja produktów spożywczych z metką „made in Poland”. Klienci największej węgierskiej sieci handlowej mogą spróbować i kupić wędliny, nabiał, napoje, dżemy, słodycze czy sery dziewięciu polskich producentów - poinformowała Polska Agencja Inwestycji i Handlu.

Jak wskazano, kampanię „Polskie Dni” (czyli „Lengyel napok”) na Węgrzech, która cieszy się sporym zainteresowaniem węgierskich konsumentów, zorganizowało Zagraniczne Biuro Handlowe Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH) w Budapeszcie.

Sto polskich przysmaków


Według PAIH „Polskie Dni” organizowane są w supermarketach CBA Prima po raz pierwszy. W projekcie uczestniczy pięć sklepów tej sieci, zlokalizowanych w stolicy Węgier. - Węgierskim konsumentom dajemy do spróbowania aż sto polskich przysmaków, które mogą kupić w trakcie kampanii – wyjaśnił Karaskiewicz.

W Budapeszcie, jak zaznaczyła PAIH, swoje marki prezentują firmy o wieloletniej tradycji, jak: Herbapol, który nad Dunajem promuje swoje dżemy i soki; OSM Piątnica, oferująca twarogi, jogurty, mleko i sery czy Kupiec, z ofertą wafli ryżowych i kukurydzianych. Ale wśród polskich producentów są też "młodsze firmy": AGI (producent smalcu gęsiego i kaczego), Dobrowolscy (wędliny), P.W. „MAT” (producent słodyczy), Milko (sery żółte, masło), Marwit (napoje) czy Cruz Group (napoje).

abo