Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Tomasz Kamiński 15.07.2010

Polacy będą sprzedawać kiełbasę w Chinach

Chiny dają zielone światło wwozowi zagranicznej żywności na swoje terytorium - także Polska dostanie możliwość promowania swoich wyrobów.
Szanghaj, ChinySzanghaj, Chinyfot. SXC

Chiński rynek, na który różnymi sposobami, z większym lub mniejszym skutkiem, próbuje dostać się wiele polskich firm, wkrótce stanie otworem dla grupy producentów żywności z naszego kraju, informuje "Puls Biznesu".

Stanie się tak dzięki planowanemu na przełom września i października otwarciu wielkiego 40-hektarowego centrum logistycznego Xi Jiao International w Szanghaju, w którym firmy będą mieć możliwość prowadzenia stałej ekspozycji promującej produkty spożywcze.

Będą one mogły uzyskać tam także pomoc w załatwieniu różnych formalności związanych ze sprzedażą na rynku chińskim, a także skorzystać z zaplecza bankowego, magazynowego i pomocy w dystrybucji towarów.

Polskie firmy spożywcze zostały zaproszone do przygotowania stałej ekspozycji towarów na powierzchni 185 mkw. w jednym z pawilonów centrum. Zmieści się ich tam kilkanaście.

tk