Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Adam Kaliński 28.01.2021

Od pola do stołu. Ruszyły prace nad paszportyzacją polskiej żywności

W ministerstwie rolnictwa podpisano list intencyjny rozpoczynający prace nad projektem "paszportyzacja polskiej żywności". Przewiduje on budowę cyfrowego systemu umożliwiającego m.in. śledzenie informacji o produktach w łańcuchu dostaw, tj. "od pola do stołu".

Minister rolnictwa Grzegorz Puda zaznaczył, że wdrożenie projektu zapewni możliwość uzyskania wiarygodnej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, co jest zgodne z oczekiwaniami konsumentów, którzy chcą wiedzieć, skąd pochodzi dany produkt.

Dodał, że rosnące oczekiwania konsumentów w odniesieniu do dostępu do informacji o produktach żywnościowych w coraz większym stopniu wymagają zaangażowania technologii cyfrowych.

- Dotychczas istniejące oznaczenia były w różny sposób manipulowane, panowała pewna nieuczciwość, którą ten projekt będzie mógł zlikwidować, tak by konsument świadomie mógł wybierać polskie produkty. Bardzo się cieszę, że rośnie w Polsce świadomość konsumencka. Sam zachęcam do świadomego wyboru polskiej żywności a zwłaszcza tej lokalnej, pochodzącej z małych, lokalnych wytwórni bądź wprost od rolnika - powiedział Puda.

Minister podkreślił, że paszportyzacja polskiej żywności jest projektem, który wpisuje się w światowy trend, zmierzający do zapewnienia wiarygodniej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem jej pochodzenia, jakości oraz zabiegów, jakim została poddana.

warzywa owoce żywność 1200x660 free.jpg
Polska żywność smakuje. Unijny rynek głównym odbiorcą

Podpisanie listu intencyjnego o wzajemnej współpracy na rzecz projektu pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pełnomocnikiem Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (rola koordynująca) oraz instytucjami administracji publicznej odpowiedzialnymi za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności ma usprawnić jego realizację.

Zastosowanie systemu paszportyzacji ma ponadto wyeliminować przypadki błędnego oznaczania żywności, co ograniczy konieczność wycofywania partii towarów z łańcucha dostaw i w konsekwencji jej utylizacji.

Projekt jest traktowany priorytetowo, z uwagi na jego istotne znaczenie dla polskich uczestników łańcucha żywnościowego, którzy w coraz większym stopniu są przekonani o celowości wprowadzania innowacji, które pozwolą na zwiększenie efektywności pozyskiwania informacji o danym produkcie (tzw. traceability) - wskazuje resort.

Pierwsza faza realizacji tego projektu, zaplanowana na 2021 r., polega na opracowaniu koncepcji projektu oraz przeprowadzeniu trzech pilotaży dla rynku ziemniaka, rynku wołowiny i rynku wieprzowiny.

PAP, PR24, akg