Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Tomasz Kamiński 22.02.2011

Polski cukier krzepi świat

Od Mołdawii po Brazylię sięgają plany ekspansji Krajowej Spółki Cukrowej, która ma jej dać piąte miejsce w Europie.
Polski cukier krzepi światfot. SXC

Niewiele jest firm z polskim kapitałem, które w krótkim czasie mogą sobie pozwolić na serię dużych inwestycji, a z takim właśnie rozmachem zamierza rozwijać się państwowa Krajowa Spółka Cukrowa znana też jako Polski Cukier - pisze "Puls Biznesu".

Firmę stać na to, bo zarabia krocie. W zakończonym 30 września roku obrotowym 2009/2010 udało się jej się zwiększyć obroty do 1,5 mld zł. Na dobry wynik miały wpływ m.in. efekty restrukturyzacji, a także obfite plony buraków cukrowych, dzięki którym wyprodukowano 60 tys. ton cukru ponad przyznany limit.

Zarząd widzi szansę na poprawę zysku w tym roku. Głównie dzięki znacznie wyższym niż 2010 r. cenom cukru. Jednocześnie uspokaja, że ceny cukru w Polsce osiągnęły już górny pułap i nie będą dalej szły w górę.

IAR/tk