Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Tomasz Kamiński 17.05.2011

Wybuchającym arbuzom winna chciwość rolników

Chińskie media rozwiązały tajemnicę arbuzów eksplodujących do kilku tygodni na polach w prowincji Jiangsu na wschodnim wybrzeżu Chin.
Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjneflickr/puamelia

Jak ustalili dziennikarze chińskiej telewizji CCTV, uprawy arbuzów nawożono specjalnym środkiem chemicznym, który miał przyspieszyć wzrost owoców. Właściciele pól arbuzowych z prowincji Jiangsu liczyli, że uda im się dostarczyć dojrzałe arbuzy szybciej niż rolnikom z innych regionów kraju.

Wczesna sprzedaż miała zagwarantować większe zyski. Plany jednak pokrzyżowała matka natura. Po dodaniu dużej ilość chemikaliów owoce zamiast szybciej dojrzewać, zaczęły wybuchać.

Wykorzystywanie nawozów i pestycydów w rolnictwie reguluje chińskie prawo. Niemniej ich nadużywanie lub niewłaściwe stosowanie często prowadzi w Państwie Środka do skażenia produktów spożywczych.

Tymczasem rolnicy z Jiangsiu nie mogą teraz liczyć na zyski. Muszą szacować straty. Kosztowne będzie także usunięcie z wielu pól uprawnych pozostałości po arbuzach.

IAR/tk