Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Katarzyna Karaś 19.04.2013

Zabezpieczono kolejnych 12 ton drobiu zarażonego salmonellą

Mięso trafiło na Warmię i Mazury ze Słowacji. - Mięso może trafić na rynek po przetworzeniu, podroby będą zutylizowane - powiedział wojewódzki lekarz weterynarii.
Zabezpieczono kolejnych 12 ton drobiu zarażonego salmonelląholger/sxc.hu/cc

Jak powiedział warmińsko-mazurski lekarz weterynarii Ludwik Bartoszewicz, służby weterynaryjne otrzymały w piątek wynik badania po uboju 12 ton kur rzeźnych, sprowadzonych ze Słowacji 13 kwietnia. - Wyniki bakteriologiczne wykazały obecność chorobotwórczej dla ludzi bakterii salmonelli - poinformował. Nie podał, o jaki zakład na Warmii i Mazurach chodzi.
Bartoszewicz poinformował, że 12 ton mięsa zabezpieczono i znajduje się ono pod nadzorem inspekcji weterynaryjnej. - Mięso może trafić na rynek po przetworzeniu, czyli obróbce technologicznej, która zapewni zniszczenie bakterii, natomiast podroby z tej partii mięsa zostaną zutylizowane - wyjaśnił.
Dodał, że przepisy unijne dopuszczają skierowanie takiego mięsa na rynek pod warunkiem, że będzie ono poddano przetworzeniu w co najmniej 70 stopniach Celsjusza, bo taka temperatura - jak powiedział - daje gwarancję, że bakteria salmonelli zostanie zniszczona.
To kolejna dostawa słowackiego drobiu zakażonego salmonellą. 6 kwietnia do jednego z warmińsko-mazurskich zakładów zajmujących się ubojem i przetwórstwem trafiło także 12 ton zakażonych kur rzeźnych (najpierw służby poinformowały o 5 tonach, okazało się, że mięsa było 12 ton).

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

PAP, kk