Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Jakub Wesołowski 17.05.2013

Tygodnik "Science" o zagrożeniach związanych z gazem łupkowym

Wydobycie gazu łupkowego wymaga dobrego monitoringu procesów chemicznych. Takiego zdania są amerykańscy naukowcy, którzy badali wpływ wydobywania tego gazu na źródła wody pitnej. Wyniki opublikowano na łamach prestiżowego tygodnika "Science".
Wydobycie gazu łupkowego (Stany Zjednoczone)Wydobycie gazu łupkowego (Stany Zjednoczone)Wikipedia/CC/Meredithw

W celu wydobycia gazu łupkowego wtłacza się pod ziemię tak zwaną płuczkę - mieszankę wody, piasku i różnych substancji chemicznych, w tym bakteriobójczych. W rejonie Marcellus na wschodzie USA około połowy tego płynu można odzyskać. - Ale to, co wraca jest znacznie gorsze niż to, co jest wpuszczane pod ziemię - powiedział autor badań Radisav D. Vidic. - W tej odzyskiwanej cieczy są sole, różne pierwiastki, a nawet naturalnie radioaktywny rad - dodaje.

Vidic uspokaja jednak, mówiąc że nie ma żadnych dowodów na to, by w ten sposób zatrute zostały jakiekolwiek źródła wody pitnej. Badacz podkreśla potrzebę unowocześnienia systemów odzyskiwania skażonej wody.

IAR, kw