Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Anna Borys 01.10.2013

Zmiany w VAT. Koniec z marnowaniem żywności

Podatek VAT nie zrujnuje już dobroczyńców. Od wtorku sklepy i producenci żywności mogą przekazywać ją na cele charytatywne bez płacenia tego podatku.
Zmiany w VAT.  Koniec z marnowaniem żywności akademia-smaku.com.pl
Posłuchaj
  • Anna Niepiekło z Fundacji Kapucyńskiej (IAR): zmiany w VAT pomogą potrzebującym
Czytaj także

Anna Niepiekło z Fundacji Kapucyńskiej liczy, że zmiany w prawie pomogą tym, którzy korzystają z usług jadłodajni prowadzonej przez fundację. Rozmówczyni podkreśla, że jadłodajnie i organizacje charytatywne od dawna czekały na tę zmianę. W opinii Anny Niepiekło likwidacja VAT-u na żywność podarowaną charytatywnie zredukuje koszty działalności placówek, które musiały często same kupować żywność, lub liczyć, że naliczony podatek zapłacą darczyńcy.

Zdaniem przedstawicielki Fundacji Kapucyńskiej kluczowe będzie zachowanie właścicieli sklepów wielkopowierzchniowych. W rozmowie z Anna Niepiekło tłumaczy, że dla nich taka pomoc jest niewielkim kosztem, a dla ubogich ludzi znaczy bardzo wiele.
Jedzenie mogą oddać między innymi firmy cateringowe, sklepy, markety, hurtownie, hotele, importerzy czy producenci żywności. Muszą to być pełnowartościowe produkty, a termin przydatności do spożycia nie może być przekroczony.
W Polsce do wyrzucania żywności przyznaje się 30 procent badanych (badania: Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2012 r.). To o 6 procent więcej niż w roku 2011.

abo