Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Jarosław Krawędkowski 05.11.2013

Rosjanie zbadają polskie mięso i mleko

Polska znajdzie się kolejny raz pod lupą rosyjskich kontrolerów. Od 12 listopada rozpoczną się kontrole w ok. 40 zakładach mięsnych i mlecznych oraz firmach handlujących z Rosją.
Rosjanie zbadają  polskie mięso i mlekoGlowimages.com
Posłuchaj
  • Rozmowa z Wiesławem Różańskim - prezesem Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (rozmawia red. Dariusz Kwiatkowski)

Od 12 do 22 listopada rosyjscy inspektorzy będą kontrolowali polskie zakłady mięsne  i przetwórnie mleka. Kontrola zostanie objętych około 40 zakładów, zamierzających  uzyskać uprawnienia do eksportu na rynek rosyjski.

Rosjanie chcą też skontrolować kilkanaście wybranych przez siebie firm, które sprzedają  produkty do ich kraju, a które ich zdaniem  w ostatnich miesiącach zanotowały  wpadki polegające na złamaniu rosyjskich przepisów.

Polscy producenci mają świadomość,  że Rosjanie przybędą po incydentach z sierpnia tego roku, kiedy to pojawiła się  nawet groźba wprowadzenia rosyjskiego  embarga  na import mięsa  i przetworów mlecznych  z Polski.

Sprawa dotyczyła próby wwiezienia do Rosji mięsa  i serów z krajów trzecich  pod etykietami informującymi, że producentami są  polskie firmy.

Rosjanie stawiali wówczas pytania o wiarygodność stosowanego w Polsce systemu certyfikacji.  Wiesław Różański - prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wyraża nadzieję, że kontrole nie wykażą  uchybień i tym samym  nie będzie problemów z rozwijaniem polskiego eksportu  do Rosji.

Rosjanie sprawdzą surowiec i uprawnienia

Różański wyjaśnia, że kontrole dotyczą między innymi surowca używanego do produkcji. Sprawdzane jest czy pochodzi on z zakładów posiadających uprawnienia wymagane  na rynku rosyjskim.

Szczegółowej analizie poddawane jest też przestrzeganie zasad  higieny prowadzenie dokumentacji.

Rosjanie maja bardzo ostre wymagania, ostrzejsze od unijnych

Prezes UPiPPM potwierdza, że rosyjskie normy dotyczące produkcji w zakładach mięsnych są bardzo wyśrubowane, a w niektórych aspektach, na przykład badań mikrobiologicznych, nawet   ostrzejsze od uregulowań unijnych.

Jednak zdaniem Wiesława Różańskiego  wymogi te należy bezwzględnie spełniać , jeśli chce się bez większych problemów  eksportować na rynek rosyjski.

Dariusz Kwiatkowski