Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Ewa Dryhusz 16.08.2013

"Z działki, z lasu i takie tam", czyli jak Agata Królak zmusza Wojciecha Manna do założenia fartucha

- Pięknie wydana, świetnie wymyślona i smakowita jest dość alternatywną książką kucharską. Kiedy się ją tylko otworzy, czeka nas prawdziwa przygoda - mówił Michał Nogaś o "Z działki, z lasu i takich tam" Agaty Królak.
Ilustracja do przepisu na konfiturę z książki Agaty Królak Z działki, z lasu i takie tam.Ilustracja do przepisu na konfiturę z książki Agaty Królak "Z działki, z lasu i takie tam". Rys. Agata Królak
Posłuchaj
  • "Z działki, z lasu i takie tam", czyli pomysły na niebanalne przetwory (Trójkowy znak jakości/ Trójka)
Czytaj także

/

Agata Królak tworzy ilustracje, miksuje obrazy, ma wiele talentów i na swoim koncie już pięć książek. Najnowsza - "Z działki, z lasu i takie tam" przekonuje, że własnymi rękami, mając dobre pomysły lub sięgając po te sprawdzone, jesteśmy w stanie wyczarować w naszych kuchniach coś wyjątkowego i smakowitego.

Posłuchaj rozmów o książkach "Z najwyższej półki" >>>

- Autorka postanowiła przypomnieć przepisy, które zna z dzieciństwa, odkurzyć pomysły na niebanalne przetwory i w tym celu wykorzystuje pamięć własną, ale także najbliższych: rodziny, przyjaciół, rodziców znajomych - opowiadał Michał Nogaś.

Jak podkreślił gospodarz audycji "Trójkowy Znak Jakości" w tej alternatywnej książce kucharskiej znajdziemy szereg przepisów na zimę - najróżniejsze smakołyki od kompocików po kiszone ogórki.

Agatę Królak można spotkań na festiwalu Literacki Sopot z Trójkowym Znakiem Jakości

Zadanie dla Wojciecha Manna: "Konfitura mięta-melon"

Miętę (liście, bez łodyg, im więcej, tym lepiej) pokroić, zmiksować. Melona sparzyć, obrać, pokroić, rozgotować w odrobinie wody, wymieszać z miętą, dodać cukier żelujący wg przepisu na opakowaniu. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i ustawić do góry nogami".

(Przepis Asi z książki Agaty Królak "Z działki, z lasu i takie tam)

"Trójkowy Znak Jakości" na naszej antenie w każdy piątek ok. 7.45; audycję przygotował Michał Nogaś. Zapraszamy do słuchania.

(ed)