Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Michał Błaszczyk 25.04.2020

Francja: pomoc dla restauracji potrzebna od zaraz. Spotkanie szefów kuchni z władzami

Władze Francji uzgadniają z właścicielami hoteli i restauracji sposoby pomocy tym branżom w czasach epidemii. Kwarantanna ma być o prawda stopniowo znoszona od jedenastego maja, ale w przypadku restauracji i hoteli nastąpi to znacznie później.

Hotele i restauracje to sektory usług najbardziej dotknięte - obok budownictwa, pasażerskiego transportu lotniczego - finansowo-ekonomicznymi skutkami epidemii.

paryż 1200.jpg
Francja powoli wychodzi z fazy kryzysu. Rząd chce stopniowo otwierać gospodarkę

Ulgi podatkowe, zamrażanie obciążeń

Ulgi podatkowe, zamrażanie obciążeń na cele socjalnych i konkretna pomoc finansowa przedsiębiorstwom w najtrudniejszym położeniu ekonomicznym - to kilka spraw o jakich rozmawiała grupa ministrów i szefów kuchni na spotkaniu w Pałacu Elizejskim.

Szef resortu ekonomii i finansów Bruno Le Maire wyjaśniał, że każda z restauracji, która ma znaczące obroty i zatrudnia minimum dziesięciu pracowników, otrzyma z funduszu solidarnościowego 10 tysięcy euro, zamiast pięciu tysięcy jakie wypłacano teraz. Według jednego z szefów kuchni paryskiej restauracji sytuacja jest bardzo trudna, a sezon będzie nieodwracalnie stracony, jeśli zastój potrwa do święta 14 lipca.

>>> [CZYTAJ TAKŻE] "Ludzie są głodni". Zamieszki na przedmieściach Paryża mimo pandemii koronawirusa

Zaznacza on, że ze względów sanitarnych trzeba rozsuwać stoliki, co powoduje drastyczne zmniejszenie liczby miejsc. Dodaje, że nie chce myśleć o tym co, by było, gdyby lokale znów trzeba było zamykać, jeśli nadciągnie druga fala epidemii.

Założenia legendarnego mistrza

Obecny na spotkaniu w Pałacu Elizejskim legendarny mistrz kulinarny Alain Ducasse jest zdania, że restauracje zostaną otwarte w czerwcu, możliwe, że już na początku miesiąca. 


mbl