Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Gabriela Skonieczna 27.05.2011

Bakteria EHEC: zarażone nie tylko ogórki. Rośnie liczba zachorowań i zgonów

Potwierdziły się obawy niemieckich ekspertów. Po wykryciu źródła zakażeń w importowanych z Hiszpanii ogórkach, liczba nowych zachorowań nie przestała rosnąć.
Bakteria EHEC: zarażone nie tylko ogórki. Rośnie liczba zachorowań i zgonówGlow Images/East News

Oznacza to, że zanieczyszczone są także inne artykuły spożywcze. - Staramy się wykryć które - mówił w telewizji ARD Friedrich Liebig z hamburskiego Instytutu Higieny. - Sprawdzmy sałaty, pomidory i inne warzywa. Nadal badamy też próbki pochodzące z Hiszpanii i innych krajów - podkreślił Liebig.

Nadal nie wiadomo, kto odpowiada za skażenie. Hiszpanie zapewniają, że ich warzywa są bezpieczne i sugerują, że do zanieczyszczenia doszło w Niemczech. Niemcy odpowiadają, że to niemożliwe. Tymczasem niemieckie sklepy i restauracje wycofują z oferty surowe ogórki. Krajowi producenci warzyw już skarżą się na spadek obrotów.

Rośnie liczba zatruć i zgonów

Do sześciu wzrosła liczba ofiar śmiertelnych zatruć pokarmowych, wywołanych bakterią EHEC w Niemczech. Zarażonych w tym kraju jest ponad 800 osób. Tymczasem przypadki zachorowań notuje się już w innych europejskich krajach. W Szwecji zatruło się 10 osób, w Dani 4, 3 osoby zachorowały w Wielkiej Brytanii.

Polska bezpieczna

W Polsce nie ma w sprzedaży owoców i warzyw, które zagrażałyby zdrowiu konsumentów - zapewnił w piątek minister rolnictwa Marek Sawicki.

Poinformował, że inspekcja przeprowadza regularnie badania żywności, rocznie bada się ok. 100 tys. próbek. Nowalijki są sprawdzane pod kątem zawartości pozostałości nawozów sztucznych. Z dotychczasowych badań wynika, że przekroczenia norm zawartości azotanów są sporadyczne. Minister zapewnił, że w kontrola żywności w naszym kraju jest bardzo dokładna i dzięki temu nie ma masowych zatruć.

Według Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa, z roku na rok maleje import ogórków do Polski. W 2010 roku było to 32,6 tys. ton wobec ponad 45 tys. ton w roku 2009. W ubiegłym roku na polskim rynku najwięcej sprowadziliśmy ogórków z Hiszpanii - ponad 20 tys. ton - oraz z Holandii i Niemiec - po ponad 3,5 tys. ton.

gs