Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Katarzyna Karaś 10.08.2012

Kolejny polski przysmak dostał certyfikat od UE

Ser koryciński swojski został wpisany na listę regionalnych specjalności w Unii Europejskiej.
Ser koryciński z oliwkami i paprykąSer koryciński z oliwkami i paprykąJulo/Wikimedia Commons/CC

Ser otrzymał od Komisji Europejskiej specjalny certyfikat - Chronione Oznaczenia Geograficzne. Od teraz nazwa ser koryciński swojski jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Będzie go można produkować na określonym obszarze, którego granice wyznaczono we wniosku o rejestrację i według specjalnej receptury.
Europejskie logo, które otrzymał ser koryciński swojski, jest zwykle wykorzystywany do zareklamowania produktów o najwyższej jakości. To gwarancja, że nie są to podróbki, tylko produkty oryginalne, które spełniają wysokie, unijne standardy. Lista regionalnych specjalności w Unii Europejskiej liczy już ponad tysiąc pozycji. Z Polski ponad 30 produktów jest pod unijną ochroną, a kilkanaście czeka na rejestrację.
Ser koryciński to lokalna odmiana sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu. Ser formowany jest w spłaszczoną kulę o średnicy trzydziestu paru centymetrów i masie około trzech kilogramów. W tradycyjnej technologii jego produkcji jako podpuszczkę wykorzystywano wysuszone i starte na proszek żołądki cielęce. Obecnie zamiast startych żołądków stosuje się podpuszczkę mleczarską.
W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego liczy około 30 członków.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

IAR, Wikipedia, kk