PAP
Katarzyna Karaś
29.01.2013
Hiszpańskie hamburgery też trafią do kosza?
W hamburgerach sprzedawanych w Hiszpanii pod nazwą frykadeli wołowych wykryto koninę - poinformowała hiszpańska federacja konsumencka (OCU).
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Ewa Wysocka z Barcelony (IAR)
Czytaj także
Końskie DNA odkryto w dwóch spośród 20 sprawdzonych rodzajów hamburgerów. Hiszpańska federacja konsumencka (OCU) żąda szybkiego wyjaśnienia tej sprawy. Jednocześnie OCU uspokaja klientów - hamburgery zanieczyszczone końskim DNA nie są szkodliwe dla zdrowia.
Wcześniej koninę wykryto w niektórych hamburgerach oferowanych przez supermarkety w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Mięso wycofano ze sprzedaży.
Według irlandzkiego urzędu kontroli żywności FSAI istnieje bezpośredni związek między końskim DNA znalezionym w hamburgerach wytwarzanych przez tamtejszą firmę Silvercrest i końskim DNA, które znaleziono w sprowadzanym z Polski surowcu do produkcji hamburgerów. FSAI poinformował, że zawiadomił o tym polskie władze.
Jak powiedział zastępca szefa Inspekcji Weterynaryjnej Jarosław Naze, trwa kontrola, która ma wykazać, czy do Irlandii trafiła polska wołowina zanieczyszczona koniną. Zgodnie z niepełnymi danymi, pięć polskich ubojni dostarczyło do irlandzkiego odbiorcy wyłącznie wołowinę.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
PAP, kk
![''](/302a92b5-bcdf-4e88-b049-852256d73698.file)